Current Affairs 10 Questions with Answer Sept 2021

The Current affairs question answers published on 01/09/2021. These Question Answers useful for preparing any Government and public sector Staff Recruitment Examination. Keep visiting current Affairs page to get daily updates. Examination previous question papers also available with us

Current Affairs Question 1-5

1. Which country has invited India for the first time to the Troika Plus meet on Afghanistan?

[A] Russia

[B] USA

[C] China

[D] Pakistan

Correct Answer : A [Russia]

2. Which Indian state/UT launched the ‘Automated auditory brainstem response system (AABR)’, for new-born hearing screening?

[A] Punjab

[B] Andhra Pradesh

[C] Karnataka

[D] Tamil Nadu

Correct Answer: A [Punjab]

3.“Nuclear football”, which was making news recently, is associated with which country?

[A] China

[B] Australia

[C] Russia

[D] USA

Correct Answer: D [USA]

4.Chrysilla volupe, a rare organism spotted in Kerala, belongs to which category of species?

[A] Spider

[B] Turtle

[C]  Frog

[D]Snake

Correct Answer: A [Spider]

Current Affairs 10 Questions with Answer Sept 2021

5.The International Finance Corporation (IFC) extended a loan of $250 million to which Indian bank, for affordable housing finance?

[A] SBI

[B] ICICI Bank

[C] HDFC Bank

[D] Yes Bank

Correct Answer: C [HDFC Bank]

Current Affairs Question 6-10

6.“Azad Ki Shaurya Gatha” exhibition, which was inaugurated recently, is based on the life of which freedom fighter?

[A] Chandrasekhar Azad

[B] Bhagat Singh

[C] Subhash Chandra Bose

[D] Rani of Jhansi

Correct Answer: A [Chandrasekhar Azad]

7.Bhartiya Prakritik Krishi Padhati (BPKP) is a sub-scheme of which programme?

[A] PM KISAN

[B] PM Fazal Bima Yojana

[C] PM Matru Vandana Yojana

[D] Paramparagat Krishi Vikas Yojana

Correct Answer: D [Paramparagat Krishi Vikas Yojana]

8.How many ordnance factories are operational across India?

[A] 91

[B] 11

[C] 41

[D] 181

Correct Answer: C [41]

9.The AERAI (Amendment) Bill 2021 increased the threshold of annual passenger traffic in a major airport to?

[A] 20 lakh

[B] 25 lakh

[C] 35 lakh

[D] 50 lakh

Correct Answer: C [35 lakh]

10.Which space agency has been selected by NASA to provide launch services for Europa Clipper Mission?

[A] SpaceX

[B] Blue Origin

[C] Virgin Galactic

[D] Boeing

Correct Answer: A [SpaceX]

Read more Current Affair Questions-click here

Online Exam Questions- Click here

Ready to Apply Government Jobs- Find your job below

4 Responses

Leave a Reply