Current Affairs GK Questions with Answer- 1004

Current Affairs GK Questions with Answer- 1004

 

1.Bhartiya Prakritik Krishi Padhati (BPKP) is a sub-scheme of which programme?

[A] Paramparagat Krishi Vikas Yojana

[B] PM KISAN

[C] PM Matru Vandana Yojana

[D] PM Fazal Bima Yojana

Correct Answer: A [Paramparagat Krishi Vikas Yojana]

2.Gaon Buras’, is a term associated with the administration system of which state?

[A] Gujarat

[B] Madhya Pradesh

[C] Maharashtra

[D] Assam

Correct Answer: D [Assam]

3.How many ordnance factories are operational across India?

[A] 11

[B] 91

[C] 41

[D] 181

Correct Answer: C [41]

Current Affairs GK Questions with Answer- 1004

4.Which Ministry is implementing the Companies Act, 2013 in India?

[A] Corporate affairs ministry

[B] Finance Ministry

[C] MSME Ministry

[D] Commerce and Industries Ministry

Correct Answer: A [Corporate affairs ministry]

Current Affairs GK Questions with Answer- 100-B

5.Which space agency has been selected by NASA to provide launch services for Europa Clipper Mission?

[A] Virgin Galactic

[B] SpaceX

[C] Blue Origin

[D] Boeing

Correct Answer: B [SpaceX]

6.Who is current (August, 2021) Union Minister of Law & Justice?

[A] Subrahmanyam Jaishankar

[B] Kiren Rijiju

[C] Piyush Goyal

[D] Dr. Virendra Kumar

Correct Answer: B [Kiren Rijiju]

7.How many industrial Corridors have been approved under the National Industrial Corridor Programme (NICP) so far?

[A] 4

[B] 8

[C] 11

[D] 17

Correct Answer: C [11]

8.Under the aegis of which ministry has the Government approved the establishment of Defence Cyber Agency?

[A] Ministry of Law and Justice

[B] Ministry of Defence

[C] Ministry of Electronics and Information Technology

[D] Ministry of Information and Broadcasting

Correct Answer: B [Ministry of Defence]

9.According to the Central Universities (Amendment) Bill, 2021, Sindhu Central University is to be established in which state / Union Territory?

[A] Ladakh

[B] Jammu and Kashmir

[C] Punjab

[D] Haryana

Correct Answer: A [Ladakh]

10.As per the existing Indus Water Treaty, all the waters of which three rivers are allocated to India for unrestricted use?

[A] Indus, Jhelum and Chenab

[B] Ganga, Yamuna and Godavari

[C] Beas, Koshi and Bhagirathi

[D] Sutlej, Beas and Ravi

Correct Answer: D [Sutlej, Beas and Ravi]

c

Leave a Reply