Current Affairs GK Questions with Answer- 1005

Current Affairs GK Questions with Answer- 1005

 

1.Who composed the theme song of India for Tokyo Paralympics 2020?

[A] Yogeshwar Dutt

[B] Sanjeev Singh

[C] Deepa Malik

[D] Varun Singh Bhati

Correct Answer: B [Sanjeev Singh]

2.Nelliyode Vasudevan Namboothiri, who dies recently, was associated with which dance form?

[A]Mohiniattam

[B]  Kathak

[C] Bharatnatyam

[D] Kathakali

Correct Answer: D [Kathakali]

3.Who has been appointed as the Prime Minister of Armenia?

[A] Nikol Pashinyan

[B] Artur Sargsyan

[C] Aram Vardevanian

[D] Armen Sarkissian

Correct Answer: A [Nikol Pashinyan]

4.What is the name of India’s first indigenous aircraft carrier?

[A]INS Vikrant

[B] INS Rajput

[C] INS Kolkata

[D]  INS Vikramaditya

Correct Answer: A [INS Vikrant]

Current Affairs GK Questions with Answer- 1005-

5.Which nation, India has defeated to clinch the bronze medal in hockey in the Tokyo 2020 Olympics?

[A] Belgium

[B] Germany

[C] Argentina

[D] Netherlands

Correct Answer: B [Germany]

6.Which Indian became the third Indian to win Tennis singles match at Olympic?

[A] Rohan Bopanna

[B] Yuki Bhambri

[C] Sumit Nagal

[D] Somdev Devvarman

Correct Answer: C [Sumit Nagal]

7.Sohra is a town located in which Indian state/UT?

[A] Assam

[B] Arunachal Pradesh

[C] Meghalaya

[D] Madhya Pradesh

Correct Answer: C [Meghalaya]

8.Which Indian organisation has rolled out a customised space-themed merchandise programme?

[A] ISRO

[B] DRDO

[C] BEL

[D] HAL

Correct Answer: A [ISRO]

9.“Azad Ki Shaurya Gatha” exhibition, which was inaugurated recently, is based on the life of which freedom fighter?

[A] Rani of Jhansi

[B] Subhash Chandra Bose

[C] Bhagat Singh

[D] Chandrasekhar Azad

Correct Answer: D [Chandrasekhar Azad]

10.Where is ‘Indian Institute of Food Processing Technology’ located?

[A] Gandhi Nagar, Gujarat

[B] Thanjavur, Tamil Nadu

[C] Cochin, Kerala

[D] Bhopal, Madhya Pradesh

Correct Answer: B [Thanjavur, Tamil Nadu]

Read more Current Affair Questions-click here

Online Exam Questions- Click here

Ready to Apply Government Jobs- Find your job below