Information Technology 100 Question and Answers

Information Technology 100 Question and Answers

Department Technical Education Conducted Examination for Recruitment of Information Technology Tradesman. The Questions are listed below helps you to prepare for upcoming Examination.

No. of Questions:100

Answers: Available

Year of Exam Conducted: 2023

Information Technology 100 Question and Answers – Part 1

Question1:-Current is considered as the movement of
A:-electrons
B:-protons
C:-charge
D:-nuclei
Correct Answer:- Option-A
Question2:-Which of the following laws is the relation between voltage, current and
resistance?
A:-Ohm’s Law
B:-Kirchhoff’s current law
C:-Kirchhoff’s voltage law
D:-Faraday’s law
Correct Answer:- Option-A
Question3:-An ammeter is used to measure
A:-voltage
B:-current
C:-resistance
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-B
Question4:-The voltage will influence current only if the circuit is
A:-Open
B:-Insulated
C:-High resistance
D:-Closed
Correct Answer:- Option-D
Question5:-If the current in a circuit equals 0 A, it is likely that the
A:-voltage is too high
B:-resistance is too low
C:-circuit has a short
D:-circuit is open
Correct Answer:- Option-D
Question6:-If the resistance in a series circuit doubles, current will
A:-be the same
B:-be doubled
C:-reduce source voltage
D:-be halved
Correct Answer:- Option-D
Question7:-If three resistors of 1.2 kilo ohms, 470 ohms, and 330 ohms are
connected in series with a 20 volt source, what will be the total circuit current?
A:-100 mA
B:-10 mA
C:-1 A
D:-1.2 A
Correct Answer:- Option-B
Question8:-If the two resistors of 270 ohms each are connected in parallel, the
effective resistance will be
A:-270 ohms
B:-540 ohms
C:-135 ohms
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-C
Question9:-What will be the effective resistance of a circuit, when resistance R1 (1
kilo ohms) is connected in series with a parallel combination of R2 (900 ohms) and
R3 (450 ohms)?
A:-1.3 Kilo ohms
B:-900 ohms
C:-450 ohms
D:-1.35 Kilo ohms
Correct Answer:- Option-A
Question10:-Three capacitors 2 F, 3 F and 9 F are connected in parallel. What will
be the effective capacitance?
A:-2 F
B:-9 F
C:-14 F
D:-1.058 F
Correct Answer:- Option-C

Information Technology 100 Question and Answers – Part 2

Question11:-A capacitor is connected in a dc circuit. What will be the reactance of
the capacitor?
A:-zero
B:-infinite
C:-moderate
D:-can not tell
Correct Answer:- Option-B

Information Technology 100 Question and Answers
Question12:-A circuit consists of a capacitor, resistor and a voltage source in series.
If the voltage across the resistor measures zero, then the capacitor is
A:-charging
B:-fully charged
C:-discharging
D:-fully discharged
Correct Answer:- Option-B
Question13:-In reverse biased pn junction, when the voltage is increased, the
voltage at which the current will start to flow is called
A:-barrier potential
B:-forward voltage
C:-biassing voltage
D:-breakdown voltage
Correct Answer:- Option-D
Question14:-The advantage of bridge rectifier over the centre tapped full wave
rectifier is
A:-higher efficiency
B:-lower ripple factor
C:-lower peak inverse voltage (PIV)
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-C
Question15:-The percentage ripple of full-wave rectifier is
A:-48%
B:-121%
C:-91%
D:-100%
Correct Answer:- Option-A
Question16:-For a two input XOR Gate, if one input is A and other input is 0, then
the output will be
A:-0
B:-1
C:-A
D:-complement of A
Correct Answer:- Option-C
Question17:-Name the gate that will give a HIGH output for any case when one or
more inputs are HIGH.
A:-OR Gate
B:-AND Gate
C:-XOR Gate
D:-NAND Gate
Correct Answer:- Option-A
Question18:-A decoder with 2 inputs will have ___________ outputs.
A:-2
B:-4
C:-8
D:-1
Correct Answer:- Option-B
Question19:-A half adder performs
A:-logical addition of 2 numbers
B:-arithmetic addition of 2 bits
C:-both logical and arithmetic addition
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-B
Question20:-Minimum number of two-input NAND gates required to realise
Y=AB+CD
A:-3
B:-4
C:-5
D:-6
Correct Answer:- Option-A