50 Solved Questions of Operator Exam-Offset Printing Machine

50 Solved Questions of Operator Exam-Offset Printing Machine

The 50 Solved Questions of Operator Exam-Offset Printing Machine conducted by Kerala Public Service commission in the year 2022 is published here by http://www.rightjobalert.com. These questions helps you to prepare upcoming Offset Printing Machine Operator Recruitment Exam conducted not only in kerala also in other states like Karnataka, Gujarat, West Bengal, Orissa, Madhyapradesh, HP, Jharkhand.

Question Paper Details

Exam : Operator Exam-Offset Printing Machine

Question Paper Format: pdf/ Jpeg/Txt

No. of Questions: Total 50+50 Questions

Answers availability: Yes Answers available below each question

Electrical Engineering Question Paper File Downloadable?:

Yes it can be downloaded in Jpeg/ pdf. format using below link

Solved Questions of Operator Exam-Offset Printing Machine Part 1- Question No. 1-10

Question 1:-In four colour printing, the fourth colour which can also be formed by the mixing of other three colours.

A:-Cyan

B:-Black

C:-Yellow

D:-Magenta

Correct Answer:- Option-B

Question 2:-Name the small shroke projects out from the top or bottom of the main shroke.

A:-Fillet

B:-Ear

C:-Serif

D:-Counter

Correct Answer:- Option-C

Question3:-Who designed the offset press for indirect lithography ?

A:-Gutenberg

B:-Ira Rubel

C:-Charles Caxton

D:-Allois Senefelder

Correct Answer:- Option-B

Question4:-The process of arranging a book’s page so that once printed signature sheets are folded and trimmed, the pages will appear in the correct order.

A:-Imposition

B:-Gathering

C:-Collatting

D:-Stripping

Correct Answer:- Option-A

Question5:-Two or more connected letters is the same type body are called

A:-Kerning

B:-Ornamental

C:-Ligature

D:-Counter

Correct Answer:- Option-C

Question6:-Name the technique used for changing a black and white continuous tone image is to multicolour reproduction

A:-UCR

B:-Colour correction

C:-Shade

D:-Posterisation

Correct Answer:- Option-D

Question7:-3D printers use file formats called ___________ used to share 3D objects files for feeding to a 3D printer.

A:-Electrophotography

B:-Sterio lithography

C:-Xenography

D:-Tritone

Correct Answer:- Option-B

50 Solved Questions of Operator Exam-Offset Printing Machine

Question8:-The term Hue means

A:-Saturation

B:-Value of a colour

C:-Base pigment or colour

D:-Additive

Correct Answer:- Option-C

Question9:-___________ filter is used for producing yellow plate.

A:-Black

B:-Red

C:-Green

D:-Blue

Correct Answer:- Option-D

Question10:-Which type of binding is an example of pocket book ?

A:-Perfect binding

B:-Half cloth

C:-Quarter cloth

D:-Case binding

Correct Answer:- Option-A

Solved Questions of Operator Exam-Offset Printing Machine Part 2- Question No. 11-20

Question11:-In page setting the space between two pages or white space between columns is known as

A:-Margins

B:-Spine

C:-Ruler

D:-Gutter

Correct Answer:- Option-D

Question13:-The range of colours that can be generated within a colour system is known as

A:-Colour wheel

B:-Additive colours

C:-Colour gamut

D:-Colour corrections

Correct Answer:- Option-C

Question14:-In printing, the stretching of halftone dots caused by a slipping of the cylinders is called

A:-Star target

B:-Slur

C:-Dot grain

D:-Scum

Correct Answer:- Option-B

Question15:-Name the instrument used to view dots of any size in a printing industry

A:-Magnifying glass

B:-Densitometer

C:-Colorimeter

D:-Dot grain

Correct Answer:- Option-A

Question16:-Name the universally accepted method for colour mixing

A:-Pantone colour matching system

B:-Universal colour correction

C:-Colourimeter

D:-Colour fidelity

Correct Answer:- Option-A

Question17:-Most appropriate software used as a layout programme in the following

A:-Adobe Photoshop

B:-Adobe Pagemaker

C:-Adobe InDesign

D:-Corel-Draw

Correct Answer:- Option-C

Question18:-Identify the open software used for page layout.

A:-Scribus

B:-GIMP

C:-Inkscape

D:-Corel Draw

Correct Answer:- Option-A

Question19:-Linotype machines used for

A:-Letter casting

B:-Line casting

C:-Page casting

D:-Letter typing

Correct Answer:- Option-B

Question20:-A smooth change between two or more specified colours is known as

A:-grey scaling

B:-Hue

C:-Gradient

D:-Saturation

Correct Answer:- Option-C

Solved Questions of Operator Exam-Offset Printing Machine Part 3- Question No. 21-30

Question21:-The group of pages on each side of the signature is called

A:-Flat

B:-Plate

C:-File

D:-Form

Correct Answer:- Option-D

Question23:-Identify the commonly used term for the material receiving the print.

A:-Flat

B:-Plate

C:-Type

D:-Substrate

Correct Answer:- Option-D

Question24:-Name the imaging system that takes fully paginated digital materials and expose this information to plates without creating the films.

A:-Direct imaging

B:-CTP

C:-USB

D:-Print production

Correct Answer:- Option-B

Question25:-NIPs have images without direct physical contact between the printing mechanism and the substrate. What is NIP ?

A:-National Integration Programme

B:-National Imaging

C:-Non Impact Printing

D:-Non Image Printing

Correct Answer:- Option-C

Question26:-Graphic elements used in producing normal printed products is called

A:-Design

B:-Pre press

C:-graphics

D:-Art work

Correct Answer:- Option-D

Question27:-Define SMPS.

A:-Standard Multicolour Printing Surface

B:-Switched Mode Power Supply

C:-Switched Modular Power System

D:-Switched Molecule Point System

Correct Answer:- Option-B

Question28:-OCR stands for

A:-Organsations Chart Report

B:-Ornamental Character Reasoning

C:-Ornamental Font Design

D:-Optical Character Recognition

Correct Answer:- Option-D

Question29:-Name the popular web image format from the following.

A:-JPEG

B:-PDF

C:-SVG

D:-PSD

Correct Answer:- Option-A

Question30:-Identify the device which is not used as a quality control device in printing industry.

A:-GATF QC strip

B:-Bolometer

C:-Slur gauge

D:-Star target

Correct Answer:- Option-B

Solved Questions of Operator Exam-Offset Printing Machine Part 4- Question No. 31-40

Question31:-Name the tool in Acrobat and the printers commonly used the term to check the files before sending it out to the printer.

A:-CTP

B:-DTP

C:-Preflight

D:-Raster

Correct Answer:- Option-C

Question32:-Expand ICC profile of an image.

A:-International Colour Correction

B:-International Cricket Council

C:-International Colour Consortium

D:-Indirect Colour Correction

Correct Answer:- Option-C

Question33:-The image areas are __________ in lithographic plates.

A:-Hydrophilic

B:-Oleophilic

C:-Oleophobic

D:-Hygroscopic

Correct Answer:- Option-B

Question34:-Photopolymer plates are used in ____________ platemaking.

A:-Flexographic

B:-Screen Printing

C:-Xenographic

D:-Ionographic

Correct Answer:- Option-A

Question35:-Bitmap images are also referred to as __________ images.

A:-Vector

B:-PDF

C:-Trapped

D:-Raster

Correct Answer:- Option-D

Question36:-There are several ink drying methods in printing. List out the ink drying method in which the vehicle is absorbed into the substrate.

A:-Oxidation

B:-Penetration

C:-Polymerisation

D:-Oxidation

Correct Answer:- Option-B

Question37:-The main ingredient of paper is

A:-Optic fibre

B:-Synthetic fibre

C:-Cellulose fibre

D:-Natural fibre

Correct Answer:- Option-C

Question38:-A perfecting blanket to blanket press has ____ plate cylinders and _________ blanket cylinders.

A:-2, 3

B:-2, 2

C:-3, 2

D:-3, 3

Correct Answer:- Option-B

Question39:-The basic ingredient of a dampening solution is

A:-Acid

B:-Water

C:-Fungicide

D:-Drying stimulator

Correct Answer:- Option-B

Question40:-A direct rotary printing method that uses relief image printing plates made of rubber or photopolymer material.

A:-Flexography

B:-Letter press printing

C:-Gravure printing

D:-Screen printing

Correct Answer:- Option-A

Solved Questions of Operator Exam-Offset Printing Machine Part 5- Question No. 41-50

Question41:-The first step in ‘Print production work flow’ is

A:-Logistics

B:-Creative production

C:-Printing

D:-Idea and concept

Correct Answer:- Option-D

Question42:-Identify the wrong statement regarding screen printing.

A:-Production cost is comparatively low

B:-Any number of colours can be printed

C:-Rate of production speed comparatively larger

D:-Printing can be done on any shaped substrate

Correct Answer:- Option-C

Question43:-In printing. the practice of using renewable energy resources, reducing the use of energy and greenhouse emissions and using recycled materials is termed as

A:-Green printing

B:-Recycled printing

C:-Vegetable printing

D:-Versatile printing

Correct Answer:- Option-A

Question44:-Pick out the non impact printing method.

A:-Flexography

B:-Ionography

C:-Lithography

D:-Calligraphy

Correct Answer:- Option-B

Question45:-A printing process in which the ink is transferred from a sunken surface

A:-Letter press printing

B:-Gravure printing

C:-Screen printing

D:-Electrophotography

Correct Answer:- Option-B

Question46:-Ink is made up of different ingredients. The ingredient which provides colour to the ink is

A:-Vehicle

B:-Additives

C:-Pigment

D:-Preservatives

Correct Answer:- Option-C

Question47:-The drawing gives exact details of object to be manufactured is called

A:-Free hand drawing

B:-Free hand sketching

C:-Finished drawing

D:-Instrumental drawing

Correct Answer:- Option-D

Question48:-The person who developed the offset press which is designed for indirect lithography ?

A:-Allois Senefelder

B:-Ira Rubel

C:-Johann Guttenberg

D:-Charles Babbage

Correct Answer:- Option-B

Question49:-The ink system rollers and the blankets get shiny and hard and as a result it looses its ability to absorb ink. This is known as

A:-Glazing

B:-Swelling

C:-Set off

D:-Emulsification

Correct Answer:- Option-A

Question50:-An offset lithographic press system that does not use a dampening system during the printing process

A:-Perfecter presses

B:-Digital presses

C:-Sheetfed presses

D:-Waterless presses

Correct Answer:- Option-D

Next 50 Questions of Operator Exam-Offset Printing Machine

Other Question Papers Click here or visit www.questionpapersdownload.com