Refrigeration Mechanic Recruitment Exam Solved Question Paper download Part 2

Refrigeration Mechanic Recruitment Exam Solved Question Paper download Part 2

The Refrigeration Mechanic Recruitment Exam Remaining Solved Question Paper from Question No. 51-100 is published here by http://www.rightjobalert.com , there are total 100 questions related to Refrigeration Mechanic- earlier 50 question published. The Answers for the following question papers available below each questions. you can download the pdf question file.

Name of the Exam: Technician Grade II (Refrigeration Mechanic)

Question Paper file format: Pdf/Png/Jpeg

Total No. of Questions: 100

Answer Key: Available

Downloadable? Yes Downloadable Solved Question Paper

Refrigeration Mechanic Recruitment Exam Solved Question Paper download Part 2 Page 6 Question No. 51-60

Question51:-The leakage in a refrigeration system using ammonia is detected by
A:-Halide torch
B:-Sulphur sticks
C:-Soap and water
D:-All of these
Correct Answer:- Option-B
Question52:-One ton of refrigeration is equal to
A:-2880,000 BTU/hr
B:-20,000 BTU/hr
C:-12,000 BTU/hr
D:-200 BTU/hr
Correct Answer:- Option-C
Question53:-The undesirable property of a refrigerant is
A:-Non toxic
B:-Non flammable
C:-Non explosive
D:-High boiling point
Correct Answer:- Option-D
Question54:-The conditioned air supplied to the room must have the capacity to take up
A:-Room sensible heat load only
B:-Room latent heat load only
C:-Both room sensible heat and latent heat loads
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C
Question55:-Thermostatic expansion valve is used to maintain
A:-Constant degree of superheat
B:-Constant degree of sub-cooling
C:-Constant degree of superheat and sub-cooling
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A

Refrigeration Mechanic Recruitment Exam Solved Question Paper download Part 2
Question56:-In a refrigeration system, why are expansion devices located closer to the evaporator ?
A:-To avoid the flow of refrigerant
B:-To minimize the heat gain
C:-To ease the flow of refrigerant
D:-To maximize the heat gain
Correct Answer:- Option-B
Question57:-The window type AC is installed slight slanting at the back. What is the reason for doing so ?
A:-To get more air flow on condenser surface
B:-To minimize sound level due to vibration
C:-To make condensate water flow into the drain pipe
D:-To get more cooling effect inside the room
Correct Answer:- Option-C
Question58:-What type of compressor motor is used in inverter split AC ?
A:-Constant speed compressor motor
B:-Centrifugal compressor motor
C:-Open type compressor motor
D:-Variable speed motor
Correct Answer:- Option-D
Question59:-Which of the following is not an advantage of capillary tube ?
A:-The cost of capillary tube is less
B:-A high starting motor is not required
C:-No receiver is needed
D:-A capillary tube designed for a specific condition will also work efficiently for other conditions
Correct Answer:- Option-D

Refrigeration Mechanic Recruitment Exam Solved Question Paper download Part 2 Page 6 Question No. 61-70

Question60:-The CSIR wiring of visible cooler has no
A:-Starting capacitor
B:-Running capacitor
C:-Relay
D:-OLP
Correct Answer:- Option-B
Question61:-What is the value of starting capacitor used for 1.5 TR capacity window AC ?
A:-40 to 60 MFD
B:-80 to 100 MFD
C:-130 to 160 MFD
D:-150 to 160 MFD
Correct Answer:- Option-B
Question62:-What is the cause for water cooler runs continuously ?
A:-Outside low temperature
B:-Poor insulation
C:-Correct charge
D:-Less water consumption
Correct Answer:- Option-B
Question63:-Separate thermostats are used in split AC units of the type
A:-Ductable split unit
B:-Multi split unit
C:-Ceiling mounted unit
D:-Floor mounted unit
Correct Answer:- Option-B
Question64:-Which of the following statement is wrong ?
A:-The value of C.O.P. is always greater than one
B:-In a vapour compression system, the condition of refrigerant before entering the compressor is dry saturated vapour
C:-The space between the saturated liquid line and saturated vapour line, in a pressure enthalpy chart, is wet vapour region
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-D
Question65:-Materials form deposits inside the condenser water tubes is called
A:-Water rusting
B:-Water corrosion
C:-Water fouling
D:-Water failing
Correct Answer:- Option-C
Question66:-Why are ice cans made tapered in height ?
A:-To reduce weight
B:-To facilitate dumping
C:-To improve appearance
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-B
Question67:-What is the gas used in ice plants ?
A:-Nitrogen
B:-Ammonia
C:-Laughing gas
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-B
Question68:-The most common insulating material used in deep freezer is
A:-PUF
B:-Thermocool
C:-Cork
D:-Glass wool
Correct Answer:- Option-A
Question69:-Which type of evaporator is used in household refrigerators ?
A:-Frosting evaporator
B:-Defrosting evaporator
C:-Non-frosting evaporator
D:-Non-corrosive evaporator
Correct Answer:- Option-A
Question70:-What is Air Condititiong ?
A:-Air conditioning is the process of adding heat and increasing the humidity
B:-Air conditioning is the process of removing heat and controlling the humidity of air in a closed space
C:-Air conditioning is the process of controlling air moisture in an open area by adding heat
D:-None of the mentioned
Correct Answer:- Option-B

Refrigeration Mechanic Recruitment Exam Solved Question Paper download Part 2 Page 6 Question No. 71-80

Question71:-Which of the following is not a factor affecting the capacity of evaporator ?
A:-Velocity of refrigerant
B:-Thickness of the evaporator coil wall
C:-Material
D:-Evaporator pressure
Correct Answer:- Option-D
Question72:-The grill of an air conditioner should be washed with
A:-Carbon tetrachloride
B:-Petrol
C:-Soap solution
D:-Hydrochloric acid
Correct Answer:- Option-C
Question73:-Which arrangement avoids cooling water overflow in storage type water cooler ?
A:-Bubbler
B:-Faucet
C:-Float
D:-Tap
Correct Answer:- Option-C
Question74:-In a vapour compression cycle the condition of refrigerant is saturated liquid
A:-After passing through the condenser
B:-Before passing through the condenser
C:-After passing through the expansion throttle valve
D:-Before entering the expansion valve
Correct Answer:- Option-A
Question75:-Which component is used to maintain the brine solution temperature evenly in a Ice candy plant ?
A:-Humidistat
B:-Blower
C:-Agitator
D:-Fan
Correct Answer:- Option-C
Question76:-In an Ice plant where the refrigerant after condensation is stored ?
A:-Accumulator
B:-Liquid receiver
C:-Evaporator
D:-Expansion device
Correct Answer:- Option-B
Question77:-Brine solution is the mixture of
A:-Calcium chloride and water
B:-Calcium carbonate and water
C:-Calcium hydroxide and water
D:-Calcium silicate and water
Correct Answer:- Option-A
Question78:-How the walk in coolers wall panels are connected ?
A:-Through gasket
B:-Through ceiling panels
C:-Through wood panel
D:-Through in build lock
Correct Answer:- Option-D
Question79:-Which indication gives if the red bulb blinking outside the cold room ?
A:-Door is left open
B:-Compressor has tripped
C:-Someone is locked inside
D:-Decrease in refrigerant level
Correct Answer:- Option-C
Question80:-Which electrically operated valve is used in cold storage plants ?
A:-Service valve
B:-King valve
C:-Butterfly valve
D:-Solenoid valve
Correct Answer:- Option-D

Refrigeration Mechanic Recruitment Exam Solved Question Paper download Part 2 Page 6 Question No. 81-90

Question81:-Why the relative humidity is kept above 90% in cold storage plants storing vegetables ?
A:-To prevent moisture loss
B:-To improve moisture loss
C:-To reduce weight
D:-To increase weight
Correct Answer:- Option-A
Question82:-Specific humidity is also called
A:-Saturation humidity
B:-Absolute humidity
C:-Humidity ratio
D:-Relative humidity
Correct Answer:- Option-C
Question83:-Wet bulb temperature of air whose relative humidity is 100% will be
A:-Equal to dew point temperature
B:-Greater than dew point temperature
C:-Less than dew point temperature
D:-More or less depending dry bulb temperature
Correct Answer:- Option-A
Question84:-What is Room Sensible Heat Factor (RSHF) ?
A:-RLH / (RSH+RLH)
B:-RSH/(RSH+RLH)
C:-RSH/RLH
D:-RLH/RSH
Correct Answer:- Option-B
Question85:-Standard atmospheric pressure is
A:-101.325 bar
B:-10.1325 bar
C:-1.03325 bar
D:-1.01325 bar
Correct Answer:- Option-D
Question86:-What is one of the daily routine maintenance in a central Ac plant ?
A:-Cooling tower sump cleaning
B:-Descaling of condenser
C:-Checking of refrigerant level, cold air temperature
D:-Liquid line drier cleaning
Correct Answer:- Option-C
Question87:-In summer air conditioning the process is
A:-Sensible cooling
B:-Cooling and dehumidification
C:-Heating and humidification
D:-Cooling and humidification
Correct Answer:- Option-B
Question88:-Which controls the refrigerant flow in a package AC unit ?
A:-Thermostat
B:-King valve
C:-Evaporator
D:-Expansion valve
Correct Answer:- Option-D
Question89:-VRV stands for
A:-Variable Refrigerant value
B:-Variable Recirculated Value
C:-Variable Recirculated Volume
D:-Variable Refrigerant Volume
Correct Answer:- Option-D
Question90:-Glass wool is an example for
A:-Flake insulation
B:-Fibrous insulation
C:-Granular insulation
D:-Cellular insulation
Correct Answer:- Option-B

Refrigeration Mechanic Recruitment Exam Solved Question Paper download Part 2 Page 6 Question No. 91-100

Question91:-Which type of duct requires least material for carrying air ?
A:-Circular
B:-Rectangular
C:-Square
D:-Trapezoidal
Correct Answer:- Option-A
Question92:-AHU stands for
A:-Air Humidity Unit
B:-Air Humidity Utility
C:-Air Handling Unit
D:-Air Having Unit
Correct Answer:- Option-C
Question93:-The ducts are mostly made by
A:-Iron sheet
B:-Glass
C:-Wood
D:-Galvanized Iron sheet
Correct Answer:- Option-D
Question94:-The space between the main ceiling and false ceiling is referred as
A:-Damper
B:-Diffuser
C:-Plenum
D:-Ventilator
Correct Answer:- Option-C
Question95:-In HEPA filter, what stands for HEPA ?
A:-Height Efficient Particular Air
B:-High Efficiency Particulate Air
C:-Height Efficient Pre Air
D:-High Efficiency Prior Air
Correct Answer:- Option-B
Question96:-In an electronic filter the air is filtered by passing through a
A:-Electromotive field
B:-Electrodynamic field
C:-Electromagnetic field
D:-Electrostatic field
Correct Answer:- Option-D
Question97:-Which filter removes smoke and other odours ?
A:-Electronic filter
B:-Fine filter
C:-Coarse filter
D:-Pre filter
Correct Answer:- Option-A
Question98:-The condenser of car AC is
A:-Evaporative cooled
B:-Water cooled
C:-Air cooled
D:-Both air cooled and oil cooled
Correct Answer:- Option-C
Question99:-For what purpose dye is adding to the car AC system with refrigerant ?
A:-To lubricating the compressor
B:-To identify gas leak
C:-For easy refrigerant flow
D:-For better cooling
Correct Answer:- Option-B
Question100:-The refrigerant used in automobile AC is
A:-R134A
B:-R600A
C:-R717
D:-R290
Correct Answer:- Option-A

Technician Grade II (Refrigeration Mechanic) Recruitment Exam Solved Question Paper Question No. 01-50- Click here

Technician Grade II Refrigeration Mechanic Recruitment Exam Solved Question Paper download.pdf

More ITI Question Papers – Click here

For Latest ITI Jobs- Click here

ITI ELECTRICIAN Recruitment Exam Solved Question Paper pdf.

Other Question Papers available at  www.questionpapersdownload.com