100 Solved Questions- Motor Sub Inspector Recruitment Exam

100 Solved Questions- Motor Sub Inspector Recruitment Exam

The Solved Question Paper of Motor Sub Inspector Recruitment Examination conducted by KPSC is published here. the answer for each questions published below question. if you have any doubt please rise in comments.

Question1:-The percentage of carbon in cast iron varies from
A:-0.1 to 0.5
B:-0.5 to 1
C:-1 to 1.7
D:-1.7 to 4.5
Correct Answer:- Option-D

Question2:-What is MICR?
A:-Magnetic Ink Character Recognition
B:-Microsoft Intrinsic Code Recorder
C:-Magnetic Intensity Code Recognition
D:-Micro Information Code Recorder
Correct Answer:- Option-A
Question3:-What is the binary representation of decimal number 12?
A:-1010
B:-1100
C:-1011
D:-1110
Correct Answer:- Option-B
Question4:-Which of the following is not a key property of a transaction carried out in a database system?
A:-Durability
B:-Atomicity
C:-Information
D:-Consistency
Correct Answer:- Option-C
Question5:-Which type of software is used for creating slide shows?
A:-Spreadsheet software
B:-Word-processing software
C:-Presentation software
D:-Web design software
Correct Answer:- Option-C
Question6:-Which of the following lets a computer communicate with variety of musical instruments?
A:-MIDI
B:-DMAIC
C:-CDMA
D:-DMIIC
Correct Answer:- Option-A
Question7:-An attack that tries to flood a computer resource with more requests than it can handle is known as ___________
A:-Firewall
B:-Spyware
C:-Worms
D:-DoS Attack
Correct Answer:- Option-D
Question8:-Malicious software that pose as legitimate programs or files that user may recognize and want to use are known
as ___________
A:-Trojan
B:-Spam
C:-Worm
D:-Shield
Correct Answer:- Option-A

Question9:-Which of the following is a Certifying Authority to issue Digital Signature Certificates in India?
A:-CCA
B:-Safescrypt
C:-Meity
D:-ISP
Correct Answer:- Option-B
Question10:-The information Technology Act was made effective from __________
A:-27 October 2009
B:-17 October 2008
C:-27 October 2001
D:-17 October 2000
Correct Answer:- Option-D
Question11:-In which place in Kerala the institute of Driver Training and Research situated?
A:-Kollam
B:-Edappal
C:-Aluva
D:-Thiruvanathapuram
Correct Answer:- Option-B
Question12:-What is the fine imposed for vehicles conducting service without valid insurance certificate?
A:-Rs. 5,000
B:-Rs. 10,000
C:-Rs. 500
D:-Rs. 2,000
Correct Answer:- Option-D
Question13:-Validity of Temporary registration certificate of new vehicles.
A:-30 days
B:-14 days
C:-7 days
D:-31 days
Correct Answer:- Option-A
Question14:-Which of the following is an output device?
A:-Microphone
B:-Keyboard
C:-Digitizer
D:-Speakers
Correct Answer:- Option-D

Question15:-The term used to indicate the distance between the centre lines of the front and rear axles of a vehicle is called:
A:-Wheel tract
B:-Wheel base
C:-Tyre width
D:-Body width
Correct Answer:- Option-B
Question16:-What type of registration number plates are used in Electric transport vehicles?
A:-Black lettering in Yellow background
B:-Black lettering in White background
C:-White lettering in Green background
D:-Yellow lettering in Green background
Correct Answer:- Option-D
Question17:-M.A.C.T. deal with ____________
A:-Fitness test
B:-Driving test
C:-Accident claim
D:-Vision test
Correct Answer:- Option-C
Question18:-When the horn button is preseed the current flows to horn through:
A:-Flasher unit
B:-Horn relay
C:-Battery
D:-Starter motor

Correct Answer:- Option-B
Question19:-What is the speed limit of a motor car in state highways?
A:-90 km/hr
B:-80 km/hr
C:-60 km/hr
D:-85 km/hr
Correct Answer:- Option-B
Question20:-Over speeding in vehicles, violation of section ___________ of MV Act 1988 and rules made there under?
A:-120
B:-113
C:-112
D:-115
Correct Answer:- Option-C
Question21:-In arc welding the temperature of heat produced by the electric arc is of the order“of
A:-3000ºC to 4000ºC
B:-4000ºC to 5000ºC
C:-5000ºC to 6000ºC
D:-6000ºC to 7000ºC
Correct Answer:- Option-D
Question22:-The temperature of air recorded by a thermometer, when its bulb is surrounded by a wet cloth exposed to the
air, is called
A:-wet bulb temperature
B:-dry bulb temperture
C:-dew point temperature
D:-none of these
Correct Answer:- Option-A
Question23:-The ratio of heat extracted in the refrigerator to the workdone on the refrigerant is called
A:-Coefficient of performance of refrigeration
B:-Coefficient of performance of heat pump
C:-relative coefficient of performance
D:-refrigerating efficiency
Correct Answer:- Option-A
Question24:-A centrifugal pump will start delivering liquid only when the presure rise in the impeller is equal to the
A:-kinetic head
B:-velocity head
C:-manometric head
D:-static head
Correct Answer:- Option-C

100 Solved Questions- Motor Sub Inspector Recruitment Exam- Part II- 25 Questions

Question25:-Internal gears can be made up
A:-hobbing
B:-shaping with pinion cutter
C:-shaping with rack cutter
D:-milling
Correct Answer:- Option-B
Question26:-A water tank contain 1.3 m deep water. The pressure eexerted by the water per metre length of the tank is
A:-2.89 kN
B:-8.29 kN
C:-9.28 kN
D:-28.9 kN
Correct Answer:- Option-B
Question27:-Carburising flame is used to weld
A:-steel, cast iron, copper, aluminium etc
B:-brass and bronze
C:-hard surfacing materials such as satellite
D:-all of these
Correct Answer:- Option-C
Question28:-Shock resisting steels should have
A:-low wear resistance
B:-low hardness

C:-low tensile strength
D:-toughness
Correct Answer:- Option-D
Question29:-An eutectoid steel consists of
A:-Wholly pearlite
B:-wholly austenite
C:-pearlite and ferrite
D:-pearlite and cementite
Correct Answer:- Option-A
Question30:-Side rake angles of a single point cutting tool is the angle
A:-by which the face of the tool is inclined towards back
B:-by which the face of the tool is inclined sideways
C:-between the surface of the flank immediately below the point and a plane at right angles to the centre line of the
point of the tool
D:-between the surface of the flank immediately below the point and a line drawn from the point perpendicular to the
base
Correct Answer:- Option-B
Question31:-Anti-dazzle devices are employed in ____________ system.
A:-Indicator
B:-Starting
C:-Head Lamp
D:-Charging
Correct Answer:- Option-C

Question32:-Static friction is always ___________ dynamic friction
A:-Equal to
B:-Less than
C:-Greater than
D:-None of these
Correct Answer:- Option-C
Question33:-Strian energy is the
A:-Energy stored in a body when strained within elastic limits
B:-Energy stored in a body when strained upto the breaking of a specimen
C:-Maximum Strain energy which can be stored in a body
D:-Proof Resilience Per Unit Volume of a Material
Correct Answer:- Option-A
Question34:-Euler’s formula holds good only for
A:-short columns
B:-long columns
C:-both short and long columns
D:-weak columns
Correct Answer:- Option-B
Question35:-A body is subject to a tensile stress of 1200 MPa on one plane and another tensile stress of 600 MPa on a plane
at right angle to the former. It is also subjected to a shear stress of 400 MPa on the same planes. The maximum normal
stress will be
A:-400 Mpa
B:-500 MPa
C:-900 MPa
D:-1400 MPa
Correct Answer:- Option-D
Question36:-Smelting is the process of
A:-removing the impurities like clay, sand etc. from the iron ore by washing with water
B:-expelling moisture, carbon dioxide, sulphur and arsenic from the iron ore by heating in shallow kilns
C:-reducing the ore with carbon in the presence of a flux
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-C
Question37:-One litre of water occupies a volume of
A:-100 `cm^(3)` ` `
B:-250 `cm^3`
C:-500 `cm^3`
D:-1000 `cm^3`

Correct Answer:- Option-D
Question38:-In reaction turbine, draft tube is used.
A:-To transport water downstream without Eddies
B:-To convert the kinetic energy to flow energy by a gradual Expansion of the flow cross-section
C:-For safety of turbine
D:-To increase flow rate
Correct Answer:- Option-B
Question39:-A four -cylinder engine has a capacity of 2.4 litres. The swept volume of one cylinder is
A:-400 `cm^(3)`
B:-600 `cm^3`
C:-1200 `cm^3`
D:-2400 `cm^3`
Correct Answer:- Option-B
Question40:-Coefficient of contraction is the ratio of
A:-actual velocity of jet at vena contracta to the theoretical velocity
B:-loss of head in the orifice to the head of water available at the exit of the orifice
C:-actual discharge through an orifice to the theoretical discharge
D:-area of jet at vena contracta to the area of orifice
Correct Answer:- Option-D
Question41:-

Function of EGR valve is to reduce ________
A:-Noise
B:-Emission
C:-Vibration
D:-Air intake
Correct Answer:- Option-B

Question42:-The process of increasing the cross-section of a bar at the expense of its length, is called
A:-Drawing down
B:-Spinning
C:-Upsetting
D:-Peening
Correct Answer:- Option-C
Question43:-The mechanical efficiency of an impulse turbine is
A:-ratio of the actual power produced by the turbine to the energy actually supplied by the turbine
B:-ratio of the actual work available at the turbine to the energy imparted to the wheel
C:-ratio of the work done on the wheel to the energy of the jet
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B
Question44:-The process of beveling sharp ends of a workpiece is called as ___________
A:-Knurling
B:-Grooving
C:-Facing
D:-Chamfering
Correct Answer:- Option-D
Question45:-What is meant by drag in casting process?
A:-Upper Part of casting Flask
B:-Molten Metal
C:-Lower part of casting flask
D:-upper and lower part of casting flask
Correct Answer:- Option-C
Question46:-A cycle consisting of one constant pressure, one constant volume and two isentropic processes is known as
A:-Diesel cycle
B:-Sterling cycle
C:-Otto cycle
D:-Carnot cycle
Correct Answer:- Option-A
Question47:-The amount of heat required to raise the temperature of the unit mass of gas through one degree at constant
volume, is called
A:-Specific heat at constant volume
B:-Specific heat at constant presuure

C:-Kilo Joule
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A
Question48:-An adiabatic process is one in which
A:-no heat enters or laves the gas
B:-the temperature of the gas changes
C:-the change in internal energy is equal to the mechanical workdone
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-D
Question49:-The compression ratio for petrol engine is
A:-3 to 6
B:-5 to 8
C:-15 to 2
D:-20 to 30
Correct Answer:- Option-B
Question50:-In a glass tube type water indicator for a boiler, one end of the tube is connected to water space and the other
end is connected to
A:-water space also
B:-chimney
C:-steam space
D:-superheater
Correct Answer:- Option-C

Motor Sub Inspector Recruitment Exam-Solved Questions-Part III- 25 Questions

Question51:-In a 4 cylinder engine, the swept volume of all the cylinder are called,
A:-Compression Ratio
B:-Piston Displacement
C:-Engine Capacity
D:-Total Volume
Correct Answer:- Option-C
Question52:-Ovality and Taperness are measured for
A:-Head Lamp
B:-Engine cylinders
C:-Starter Motors
D:-Batters
Correct Answer:- Option-B
Question53:-Anti-freezing solution is employed as
A:-Coolant material
B:-Lubricant
C:-Electrolyte
D:-Brake Fluid
Correct Answer:- Option-A
Question54:-Pump and injector are combined into single unit in the case of __________ system.
A:-Unit injector
B:-Jerk Pump
C:-Common Rail
D:-Distributor
Correct Answer:- Option-A
Question55:-Closing of a value after TDC or BDC is called
A:-Valve lead
B:-Valve lash
C:-Valve overlap
D:-Valve lag
Correct Answer:- Option-D
Question56:-Which of the following is a not a surface finishing process?
A:-Honing
B:-Buffing
C:-Turning
D:-Lapping
Correct Answer:- Option-C


Question57:-Main purpose of Harmonic Balancer is to control

A:-Noise level
B:-Emmission from Engine
C:-Steering stability
D:-Torsional vibrations
Correct Answer:- Option-D
Question58:-Which among the following is not a part of crank shaft?
A:-Shank
B:-Main Journal
C:-Crank web
D:-Counter weight
Correct Answer:- Option-A
Question59:-Rapid movement of air from the cylinder walls to cylinder centre occuring, as the piston moves upward during
compression stroke, is called
A:-Seavenging
B:-Squish
C:-Swirl
D:-Blowby
Correct Answer:- Option-B
Question60:-Which among the following is not used in catalytic converter?
A:-Platinum
B:-Chromium
C:-Palledium
D:-Rhodium
Correct Answer:- Option-B
Question61:-In Hotchkiss drive, torque reaction is taken by
A:-Propeller shaft
B:-Frame
C:-Springs
D:-Axle casings
Correct Answer:- Option-C
Question62:-Release bearing in a clutch Assembly is also known as
A:-main bearing
B:-Roller bearing
C:-Throw-out bearing
D:-Bush bearing
Correct Answer:- Option-C
Question63:-To sustain a steady speed under varying road condition, thus allowing vehicle driver to relax from constant foot
throttle manipulation is called
A:-Cruise control
B:-All wheel drive
C:-Viscous coupling
D:-Continuously variable transmission
Correct Answer:- Option-A
Question64:-Paddle shift is employed in ____________ type gearbox.
A:-Synchromesh
B:-Sliding mesh
C:-Constant mesh
D:-Sequential
Correct Answer:- Option-D
Question65:-“Fading” is a complaint related to
A:-Brakes
B:-Steering
C:-Head light
D:-Tyres
Correct Answer:- Option-A
Question66:-“Shackle” is a part of
A:-Air brake system
B:-Steering system
C:-Leaf spring assembly

D:-Wheels
Correct Answer:- Option-C
Question67:-A S.I engine continues to run for a very small period of time, even after ignition key is switched off. This
phenomenon is called
A:-After burning
B:-Ignition load
C:-Dieseling
D:-Spark advance
Correct Answer:- Option-C
Question68:-Dimmer switch is a part of _________ circuit.
A:-Turn signal light
B:-Head lamp
C:-Charging
D:-Rectifier
Correct Answer:- Option-B
Question69:-The maximum membership of Rajya Sabha is limited to
A:-250
B:-225
C:-450
D:-445
Correct Answer:- Option-A

Question70:-The ballast resistor in ignition system serves the following function.
A:-Improves cold starting
B:-Produces high voltage
C:-Breaks primary circuit
D:-Reduces arcing
Correct Answer:- Option-A
Question71:-Length of the threaded portion of the spark plug is called
A:-Shell
B:-Ceramic Insulator
C:-Reach
D:-Core nose
Correct Answer:- Option-C
Question72:-The purpose of over running clutch in a starter motor drive is to
A:-Engage the pinion
B:-Disengage the pinion
C:-Start the motor
D:-Avoid damage to motor
Correct Answer:- Option-D
Question73:-Steering Wander is called when _________ occurs.
A:-The oscillation of front wheels
B:-Exessive back lash
C:-Effort required to steer is more
D:-The moving of vehicle in one side
Correct Answer:- Option-D
Question74:-The angle between wheel axis to the vertical line, when viewing from the front of the vehicle is called
A:-King pin inclination
B:-Camber angle
C:-Caster angle
D:-Toe in
Correct Answer:- Option-B
Question75:-Brake chamber in a Air brake system is used for
A:-Actuating the cam
B:-Compressing the air
C:-Releasing the air
D:-Storing the air
Correct Answer:- Option-A

Motor Sub Inspector Recruitment Exam-Solved Questions-Part IV- 25 Questions


Question76:-The component which reduces the tendency of the vehicle to roll on either side, when taking a turn, is called
A:-Torsion bar

B:-Telescopic shock absorber

Question86:-A bus route, which has starting and terminating point is same, is called
A:-Urban routes
B:-Sub-urban routes
C:-Moffusil routes
D:-Ring route
Correct Answer:- Option-D
Question87:-A document which include statistical trip record and trip sheet in a bus operation is called
A:-Way bill
B:-Duty roaster
C:-Fare Table
D:-Zonard sheet
Correct Answer:- Option-A
Question88:-The Yaw rate sensor in electronic stability control measures
A:-Wheel speed
B:-Rolling tendency
C:-Steering wheel angle
D:-Actual Car turning
Correct Answer:- Option-D
Question89:-White smoke from Diesel Engine arises due to
A:-Suspension of soot particles
B:-Low operating temperature
C:-Incomplete combustion
D:-exessive lubrication oil consumption
Correct Answer:- Option-B
Question90:-“CRDI” is related to
A:-Ignition system
B:-Fuel system
C:-Suspension system
D:-Emission norms
Correct Answer:- Option-B
Question91:-Article 360 of the Indian Constitution deals with?
A:-National Emergency
B:-Special status to Jammu and Kashmir
C:-Financial Emergency
D:-Election Commission of India
Correct Answer:- Option-C
Question92:-Which of the following statements are true with Fundamental Duties mentioned in the Indian Constitution?
1. It incorporated into the Constitution by the 42nd Constitutional Amendment Act of 1976
2. Ten Fundamental Duties were included by the 42nd Amendment Act
3. The 11th Fundamental Duty was incorporated by the 86th Constitutional Amendment Act, 2002
Select the correct answer using the code given below.
A:-1 and 2 only
B:-1 and 3 only
C:-2 and 3 only
D:-1,2 and 3
Correct Answer:- Option-D
Question93:-In the case of death of the vice-president, the national flag shall be half-masted:
A:-Throughout the country
B:-Throughout the Delhi the only
C:-Throughout the native state, the Vice-President belongs to
D:-Throughout the National capital and native state of Vice-President
Correct Answer:- Option-A
Question94:-Which of the following statement is/are not true about the status of Governor of a state in India?
A:-Appointment of the same person as a governor for two or more states is possible
B:-A Governor acts as an agent of the central government
C:-A Governor is a nominal executive head (titular) or constitutional head) of the state
D:-The office of governor of a state is an employment under the Central Government
Correct Answer:- Option-D
Question95:-Choose the false statement among the following statements:

A:-Art.31-c was introduced by the 25th Constitutional Act which gave Art. 39(b) and 39(c) precedence over
fundamental Rights
B:-Article 44, to protect all monuments of historic interest and national importance
C:-Article 40, to organize village Panchayats as units of self government
D:-The 25th Constitutional Act came to be challenged before the Supreme Court in Kesavananda Bharti case (1973)
Correct Answer:- Option-B
Question96:-The constituent Assembly of India was step up under the framework of?
A:-Cabinet mission
B:-Simon commission
C:-Cripps mission
D:-Mountbatten Plan
Correct Answer:- Option-A
Question97:-Choose the wrong statement among the following statements:
A:-Constituent Assembly ratified the India’s membership of the common wealth in May 1949
B:-Constituent Assembly adopted the national flag on July 22, 1953
C:-Constituent Assembly adopted the national song on January 24,1950
D:-Constituent Assembly adopted the national anthem on January 24, 1950
Correct Answer:- Option-B
Question98:-___________ is India’s highest military decoration, awarded for displaying distinguished acts of valour during
wartime
A:-Bharat Ratna
B:-The Param Vir Chakra
C:-Vishisht Seva Medal
D:-Kirti Chakra
Correct Answer:- Option-B
Question99:-With reference to the powers of Prime Minister which following is/are true?
A:-He allocates and reshuffles various portfolios among the ministers
B:-He can ask a minister to resign or advise the President to dismiss him in case of difference of Opinion
C:-He recommends persons who can be appointed as ministers by the president
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D
Question100:-Plastiguage is employed to measure
A:-Toe in
B:-Bearing clearence
C:-Torque
D:-Engine speed
Correct Answer:- Option-B

Join Engineering Job Alert Telegram Channel- Join Now

Join All Govt Job Alerts Telegram Channel- Join Now

All India Government Job Vacancies also available at www.allsarkarijobs.com